Förarbevis för
snöskoter

Förarbevisutbildning för snöskoter

Vad krävs för att
få köra snöskoter?

För att få köra snöskoter i Sverige måste du antingen ha ett utfärdat B-körkort (eller traktorkort) utfärdat före 1 januari 2000 eller ett förarbevis för snöskoter. För att ta ett förarbevis för snöskoter måste du ha fyllt 15 år och 9 månader.


Kort om utbildningen

Utbildningen för snöskoter består av en teoretisk del (kurs och prov) och en praktisk del (övningskörning). Den teoretiska delen består av minst tre timmars praktisk träning. För att få göra den praktiska delen (övningskörningen) ska du vara minst 15 år och 9 månader gammal. Teorin består, förutom trafikregler, till stor del av tips och allmänt skotervett. Vi går också igenom var och när du får köra, skyltar m.m.

Innan du genomgår utbildningen rekommenderar vi att du läser igenom kursmaterialet som du fått utskickat via mail. Du ska också betala för kursen innan kursstart. Läs mer om priser, tider och plats för utbildningen nedan.

Vi bjuder på lunch, fika och dryck!


Priser, tider
och plats

Pris

Kostnaden för kursen är 3500 kr och önskar du låna skoter tillkommer 500 kr i skoterhyra. Observera att kursen måste vara betald innan kursstart!

Tider

Följande kurstillfällen finns tillgängliga för vintern 2023/2024

5 april kl 17-21 (Distans)

7 april kl 17-21 (Distans)

Intensivkurs SNÖSKOTER


Svar på
vanliga frågor

Vad behöver jag ha med mig till utbildningen?
Du ska ha med dig en giltig legitimation, varma kläder och hjälm. Om du ska använda egen skoter på utbildningen ska du även se till att skotern är påställd och försäkrad.

Hur fungerar distansundervisning?
Undervisningen sker via Zoom och du behöver ha en dator med stabilt internet under hela kursen, samt ljud och kamera.

Finns det möjlighet att göra kunskapsprovet muntligt?
Ja, om du har dokumenterade läs- eller skrivsvårigheter.

Kan jag ta förarbevis för snöskoter om jag inte är svensk medborgare?
Ja, men du behöver förstå svenska. Om du inte har ett svenskt personnummer eller samordningsnummer tar vi ut en administrativ avgift på 500 SEK.

Vad händer efter godkänd utbildning?
När du har blivit godkänd på både den praktiska delen och provet, rapporterar vi det till Transportstyrelsen som därefter skickar ut ansökningsblankett och inbetalningskort för förarbeviset till dig. När ansökan och betalning har inkommit till Transportstyrelsen och godkänts, tillverkas förarbeviset och skickas därefter till din folkbokföringsadress.